Wanilia burbońska w laskach
Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia Andrews) to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje naturalnie w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej.
Wanilia burbońska pochodzi z wyspy Reunion (dawniej Bourbon) oraz Madagaskaru i pobliskich wysp.
Owoce wanilii, aby nabrały swojego, przepięknego zapachu zanurza się na kilkanaście sekund we wrzątku, po czym wyciera i zawija w koce, a następnie utrzymuje w cieple od 2 do 8 tygodni. Kiedy odpowiednio zbrunatnieją i nabiorą właściwego zapachu, dosusza się je w cieniu i lekko naciera oliwą.
Wanilia jest przyprawą powszechnie używaną w kuchni. Można nią aromatyzować praktycznie wszystkie potrawy spożywane na słodko. Dodaje się ją także do potraw z białego sera, owoców. Aromatyzuje się nią wiele rodzajów ciast, cukierków, tortów, lodów a także czekoladę, napoje alkoholowe, a nawet tytoń.
Jest bardzo łagodną przyprawą i z tego powodu bez obawy mogą ją stosować osoby z dolegliwościami żołądka, trzustki i nerek.
Opakowanie zawiera 1 strÄ…k wanilii.
Dystrybutor: Dary Natury.
|