Cytryniec chiński - Shisandra (Shizandra chinesis ) znany również pod nazwami: Wu Wei Zi ( pięć smaków ), O Mi Cha, Magnolia wine
Schizandra należy do roślin wystepujących w Azji mi w Korei, Chinach, na Wyspach Kurylskich, w Sachalinie. Bogactwo substancji naturalnie czynnych, witamin , lignanów spowodowało , że Schizandra zaliczana jest do roślin określanych mianem "roślin długowieczności".
Surowcem pozyskiwanym z Cytryńca są owoce i liście (Fructus est Folium Schisandrae).
Schizandra zawiera mi : kwas jabłkowy (10%), kwas cytrynowy (8-12%), kwas winowy (3-5%), bursztynowy, pektyny, fosfolipidy, fitosterole, witaminę C (ok. 350-600 mg/100 g suchych owoców), karoteny, tokoferole , garbniki (katechinowe), cukry . fitosterole (stigmasterol, beta-sitosterol); cykliczne dipeptydy; saponiny triterpenowe oraz wiele innych cennych dla swoich prozdrowotnych właściwości substancji.
Owoce Cytryńca chińskiego wykazują działanie adaptogenne, to znaczy ułatwiają przystosowanie się organizmu do różnorakich zmian środowiskowych. Łagodzą skutki stresu, zwiększają naszą odporność na sytuacje stresowe, poprawiają nastrój. Pozytywnie wpływają na procesy związane z nauką, zapamiętywaniem, uczeniem się, pracą twórczą. Wykazują również działanie w diecie przeciwmiażdżycowej. Doskonale wspomagają pracę mózgu.
Opakowanie 100g Sposób spożycia : sproszkowane owoce suche: 5-10g 1-2 razy dziennie. Producent: Grupa MTS
Więcej informacji : Medycyna dawna i współczesna. Dr Henryk Różański
|